Tarta sernikowa z truskawkami

Truskawki dojrzewają, pomysły w głowie jak je wykorzystać również. Poniżej jeden z nich


Składniki:
Spód:
• 130 g mąki
• 50 g cukru
• 80 g masła (zimnego)
• 1/2 jajka

Masa serowa:
• 500 g zmielonego twarogu
• 50 g cukru
• 1 budyń waniliowy (proszek)
• 1 jajko

Mus truskawkowy:
• 200 g truskawek
• 3 łyżki cukru

dekoracja: świeże truskawki

Przygotowanie:
Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami masło z mąką lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Można też siekać składniki na stolnicy. Dodać nie więcej niż połowę rozkłóconego jajka, tylko tyle aby połączyć składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Na spodzie rozsypać obciążenie np. w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż spód się zrumieni. Wyjąć formę z ciastem, piekarnika nie wyłączać.
Mus truskawkowy: W czasie gdy chłodzi się ciasto lub piecze się spód można przygotować mus truskawkowy. Do rondelka włożyć pokrojone na plasterki truskawki, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut aż otrzymamy konsystencję dżemu, zmiksować blenderem na gładki mus.
Masa serowa: Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć na spód, po łyżeczce, w kilku miejscach, wyłożyć mus. Ostrym patyczkiem np. szaszłykowym zrobić kilka - kilkanaście ósemek w musie tworząc fantazyjne wzorki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach C. Udekorować świeżymi truskawkami.

Komentarze

Popularne posty