Chrupiące polędwiczki z sałatką z ogórka na ostro

To miał być zwykły niedzielny obiad, ale jak zwykle musiałam trochę pokombinować.

Chrupiące polędwiczki

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
2 łyżki musztardy - typu Dijon
1 średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki

Śliczne polędwiczki obsmażam na łyżce oliwy, do której dodałem łyżkę masła. Kiedy mięso ślicznie i lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdejmuję je z patelni i odstawiam na bok, by trochę ostygły. Aha, mięso po zdjęciu z patelni solę i raczej mocno pieprzę.

Czas by przygotować skorupkę. Cebulę kroję w kostkę najdrobniej, jak tylko mi się uda. Do tej potrawy najlepsze są szalotki, ale naprawdę trudno jest je kupić w Polsce. Czasami można zaś dostać białą cebulę [droższa z 10 razy od zwykłej, ale smak ma bardzo delikatny i bardzo pasujący do tej potrawy i warto w nią zainwestować].

Do patelni, na której obsmażałem mięso dodaję dwie czubate łyżki masła, doprowadzam do spienienia i w tym momencie wrzucam cebulę. Cebulę smażę kilka chwil w gotującym się maśle - dosłownie pół minuty, cały czas mieszając.

Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję dokładnie rozdrobniony miąsz z bułek - dodaję go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

Na mięso nakładam dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nakładam warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie".

Tak przygotowane mięso układam w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa.

Mięso wyjmuję z piekarnika i na chwilę odstawiam - lekko ostygłe będzie się dużo łatwiej kroić.


Czas na sos: na patelni rozgrzewam pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodaję sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymam jeszcze na ogniu kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.

W tym momencie mięso też jest gotowe. Kroję je bardzo uważnie na plastry o grubości około 1 cm. Te plastry układam na talerzu i polewam sosem.


Sałatka z ogórkiem na ostro


Składniki:

2 duże ogórki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego
4 łyżki sezamu
2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju sezamowego
1 pęczek szalotek
1 chilli
200 g tofu
sól i pieprz do smaku

Przygotuj sos: zmieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, drobno posiekane chilli i cukier. Ogórka pokrój na plasterki, posiekaj dymkę krojąc szczypior na większe kawałki. Ogórki i dymkę zalej sosem i odstaw na 20 minut. W tym czasie odsącz tofu, pokrój w kostkę. Pokrojone tofu panieruj w mące i roztrzepanym jajku, posyp sezamem i smaż na patelni na rozgrzanej oliwie.


Wymieszaj dokładnie plastry ogórka z panierowanym, smażonym tofu.





Komentarze

Popularne posty