Ostry Makaron po Seczuańsku

W dobrych sklepach znajdziemy świeży lub suszony makaron szanghajski, idealny do tego dania. Jeśli nie uda Ci się go kupić użyj po prostu cieńkiego spagetthi.


składniki:
25 dag mielonej wieprzowiny
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki soli
1 szklanka oleju z orzeszków ziemnych
20 dag chińskiego makaronu jajecznego
3 łyżeczki posiekanego czosnku
2 łyżeczki posiekanego imbiru
5 łyżeczek posiekanych cebulek dymek
2 łyżki pasty sezamowej lub masła orzechowego
2 łyżki oleju z dodatkiem chili
1 szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka pieprzu seczuańskiego (uprażonego na suchej patelni i rozdrobnionego w moździerzu)


Wymieszaj mięso z łyżką sosu sojowego i łyżeczką soli. Smaż w woku, mieszając, aby powstała masa o grudkowatej konsystencji. Chrupiące mięso wyjmij i osącz z tłuszczu. W woku pozostaw 2 łyżki oleju, mocno je rozgrzej, wrzuć czosnek, imbir i dymki. Smaż 30 sekund, stale mieszając. Dodaj pastę sezamową, resztę sosu sojowego i soli, olej chili i bulion, gotuj 4 minuty.Mięso wymieszaj z sosem. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź. Polej sosem i posyp pieprzem.

Komentarze

Popularne posty