Drożdżowe rogaliki z nutellą

W Naszym domu zawsze są otwarte i napoczęte wszystkie słoiki z nutellą, gdy uzbiera się ich więcej niż dwa kombinuję co by tu z tym zrobić. Tym razem miałam ochotę na rogaliki drożdżowe.
Oczywiście zamiast nutelli można użyć wszystkiego co jest akurat pod ręką :-)




Składniki:
*50g drożdży (pół kostki)
*1 szklanka letniego mleka
*2 łyżki mąki
*6 łyżek cukru
*3 jajka
*4 szklanki przesianej mąki
*3/4 szklanki oleju
*słoiczek nutelli (200g)
*jajko do posmarowania rogalików


Wykonanie:
Drożdże rozrobić ze szklanką ciepłego mleka, dwoma łyżkami mąki i trzema łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać 3 jajka z trzema kopiastymi łyżkami cukru i wlać je do miski z mąką. Dodać również rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3/4 szklanki oleju i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie rękoma. Rodzielić je na 4 częsci, każdą rozwałkować cienko. Z okręgu wycinać trójkąty. Na każdy z nich nakładać łyżeczkę nutelli.


Zawinąć górny brzeg zamykając rogalik.


Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do napuszenia się. Posmarować roztrzepanym jajkiem by ładnie się świeciły po upieczeniu. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.






Komentarze

Popularne posty