Ryż smażony z krewetkami - gdy nie zapowiedziani goście zapukają do drzwi

Spokojny wieczór, wręcz za spokojny, aż tu nagle dzwonek do drzwi. To znajomi, byli niedaleko i postanowili wpaść i są strasznie głodni...



Składniki:

20 dag ryżu
5 dag wędzonego, dojrzewającego boczku
10 dag krewetek obranych ze skorupek (świeżych lub z puszki)
3 jajka
3 cebulki dymki
5 dag zielonego groszku
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
sól

Sposób przygotowania:
Jeśli spróbowałeś już risotta, paelli i pilawu, pora na kolejną klasyczną pozycję - ryż rodem z Kantonu z omletem i krewetkami
Ryż opłucz, zalej 2 szklankami zimnej wody, gotuj 20 minut pod przykryciem. Odcedź i odstaw. Cebulki obierz i posiekaj. Jajka ubij z sosem sojowym, dodaj połowę cebulki i wymieszaj. Z masy jajecznej usmaż na 1 łyżce oleju cienki naleśnik przyrumieniony z obu stron. Ostudź i pokrój w paski. Krewetki posól i obsmaż przez minutę na 1 łyżce oleju. Dodaj boczek i groszek i smaż jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Przełóż do naczynia z pokrojonym omletem. Na reszcie oleju usmaż ryż (3 minuty) razem z pozostałą cebulką. Zmniejsz ogień, połącz z innymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze 2 minuty.

Komentarze

Popularne posty