Żeberka duszone na słodko

Do ruskich pierogów żeberka będą jak znalazł.
1 kg żeberek wieprzowych kroimy na jak najmniejsze kawałki, Przygotowujemy zaprawę - do miseczki wsypujemy kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę imbiru, 3-4 łyżki czystej wódki, łyżkę sosu sojowego. Mieszamy żeberka z zaprawą i odstawiamy na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy żeberka, które następnie przekładamy do rondla. Solimy do smaku, dolewamy 1/2 litra zimnej wody i mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę soku z cytryny, szczyptę bazylii, szczyptę kurkumy, tymianku 1/2 łyżeczki kminku i kopiastą łyżeczkę miodu. Następnie dodajemy 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i pieprzu czarnego. Wszystko mieszamy. Dusimy w piekarniku pod przykryciem w temp.140 stopni przez 2 godziny. Jako dodatek może być fasolka szparagowa.

Komentarze

Popularne posty