Kapuśniak z papryką i frankfurterkami

Składniki na 4 porcje: 10 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, ząbek czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 1/2 kg kiszonej kapusty, po łyżeczce suszonego majeranku, kminku i papryki, 2 kostki rosołu wołowego, 4 frankfurtreki (albo więcej, jak kto ma ochotę), sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru. Boczek pokroić w plastry. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki umyć, przekroić na pół, dokładnie oczyścić z pestek i pokroić w kawałki. Kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić. Boczek wytopić w rondlu, dodać cebulę, czosnek i paprykę, przesmażyć. Oprószyć kminkiem, papryką i majerankiem. Wlać 2 l wody, wrzucić kostki rosołowe, gotować 10 minut, dodać kapustę, gotować ok. 40 minut. Frankfurterki pokroić w półplasterki. Dodać do zupy i zagotować. Przyprawić do smaku. Można podawać z grzankami. Ja i moja rodzinka lubimy tę zupę z ziemniakami ugniecionymi z łyżką mąki i smalcu ze skwarkami.W moim rodzinnym domu na tak stworzone ziemniaki mówiono prażoki. Danie ciężkie, ale w sam raz na nadchodzące chłody.

Komentarze

Popularne posty