Na szybko - pene, albo inny makaron z boczkiem i groszkiem

Otwieram lodówkę... Co tu zrobić, na obiad...Jest boczek, parmezan, śmietana. Ok, mam makaron pene, do dzieła. Jest to bardzo prosty, szybki przepis na smaczny obiad.
Potrzebujemy: Paczkę makaronu, ja lubię pene, ale równie dobrze smakuje ze wstążeczkami (Farfalle), czy świderkami, 3 łyżki oliwy z oliwek, 150 g boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku (mogą być posiekane, albo przeciśnięte przez praskę), 300 ml śmietany (ja daję 30% - niezdrowe, trudno ), 150 g groszku konserwowego (puszka),60 g startego parmezanu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Zagotuj wodę w garnku, osól, dolej trochę oliwy z oliwek, wsyp makaron i gotuj do stanu "al dente". Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj boczek. Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty, aż zarumieni się. Dodaj czosnek i smaż minutę. Wlej śmietanę i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 5 min, aż sos lekko zgęstnieje. Wsyp odsączony groszek, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 3-4 minuty. Domieszaj do sosu starty parmezan i dopraw do smaku. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go w durszlaku i natychmiast przełóż go do sosu, albo przełóż z powrotem do garnka , w którym gotowałeś makaron i dodaj sos. Następnie wszystko razem wymieszaj, tak aby makaron pokrył się kremowym sosem. Nałóż danie na płaskie talerze, posyp parmezanem i podawaj.

Komentarze

Popularne posty