Najlepsze ruskie pierogi na świecie wg mojego mężusia

CIASTO: 1 kg mąki pszennej wysypać na stolnicę, posypać 1 łyżeczką kurkumy, zaparzyć środek mąki około 1/2 litra wrzątku zagniatając ciasto nożem, dodać 2 małe jajka, posypać 1 łyżeczką imbiru, zagniatamy ciasto podlewając zimną wodą. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, sprężyste, ale nie twarde. Rozwałkowujemy placek grubości mniej niż 1/2 centymetra, wykrawamy okrągłe placuszki, następnie wypełniamy 1 łyżeczką farszu. FARSZ: 1 kg ugotowanych ziemniaków zmielić, lub podusić dokładnie tłuczkiem. Na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju zeszklić 1 dużą, drobno pokrojoną cebulę, dodać do ziemniaków, doprawić 1 kopiastą łyżeczką mielonego kminku, składniki wymieszać, dodać 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę zmielonej kolendry, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i 1/2 pieprzu czarnego, wymieszać, posolić do smaku, wymieszać, dodać 25 dag białego sera, szczyptę bazylii, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę kurkumy.
Pierogi gotować w osolonej wodzie na małym ogniu. Nie wolno ich przegotować bo robią się płaskie i wodniste. Należy je wyjmować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawać okraszone masłem, skwarkami z boczku z imbirem lub do gulaszu wołowego.

Komentarze

Popularne posty