Zapiekanka chlebowa z mięsem mielonym i warzywami

Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad.





SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego, z łopatki
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g sera typu greckiego, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę, pozbawiona gniazda nasiennego
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę, pozbawiony gniazda nasiennego
  • 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 500 g pomidorów pelati
  • 60 g masła
  • 1 pęczek świeżej bazylii, umytej, posiekanej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • niewielka ilość soli
  • niewielka ilość pieprzu ziołowego CIASTO CHLEBOWE
  • 400 g mąki chlebowej
  • 8 g suchych drożdży
  • 150-200 ml ciepłej wody o temperaturze 36°C
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g sera grana padano, startego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • niewielka ilość mąki pszennej do podsypania ciasta.                                                                      PRZYGOTUJ
  • Duże naczynie żaroodporne i wałek.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury: 190°C (termoobieg).                                                PRZYGOTOWANIE.                                                                                                                     
  •  Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i odrobinę bazylii. Do składników na patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę. Warzywa smażymy ok. 3-4 min. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru. Wysmażone mięso mielone posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje. Do mięsa wrzucamy posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy ok. 15-20 min do momentu uzyskania gęstego sosu. Na patelnię z mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię. Mięso z warzywami smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy. Nie rozgotowujemy warzyw, które powinny być chrupiące. Warzywa z mięsem odstawiamy do wystygnięcia. CIASTO
  • Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól. Całość mieszamy, dodajemy starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.
    Składniki doprawiamy tymiankiem, dodajemy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.
    Wystudzone warzywa z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ostudzonych warzywach dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.
    Ważne jest, żeby dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.
    Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić się. Kawałki sera typu feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na 5 min.

Komentarze

Popularne posty