Bardzo lubię szybkie dania na obiad, a makaron który robi się sam to genialny pomysł.


SKŁADNIKI NA SOS:

400 g pomidorów (świeże,passata, z puszki - co macie, co lubicie)
150 g surowej kiełbasy
75 g czarnych oliwek
1 szt. cukinii
1 szt.marchewki
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka majeranku
1 łyżka octu balsamicznego

Opakowanie makaronu świderki

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój kiełbaskę i cukinię na cienkie plastry, marchewkę zetrzyj na tarce.
Rozgrzej głęboką patelnię, wrzuć majeranek podgrzewaj ok.30 sekund. Wrzuć kiełbaskę podsmażaj 2-3 min, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cukinię,marchewkę i oliwki, smaż mieszając przez 3-4 min.
W międzyczasie dodaj starty czosnek.
Zwiększ ogień na maksimum, dodaj ocet balsamiczny i poczekaj 1 min, aż odparuje. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu 10 min.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Wymieszaj makaron z sosem, na koniec posyp parmezanem .


Komentarze

Popularne posty