Chlebek bananowy i domowe masło orzechowe
SKŁADNIKI CHLEBEK BANANOWY:
- 3 lub 4 dojrzałe (najlepiej przejrzałe) banany, rozgniecione
- 75 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki drobnego cukru pudru (lub mniej, chlebek jest dość słodki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE CHLEBEK BANANOWY:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
W przepisie tym nie trzeba używać miksera.
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
SKŁADNIKI MASŁO ORZECHOWE:
na ok. 150 g masła orzechowego czyli mały słoik
1 szklanka ( ok. 150 g ) orzechów ziemnych niesolonych
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE MASŁO ORZECHOWE:
Wsyp orzechy i szczyptę soli do pojemnika i miksuj tak długo, aż zacznie się z nich oddzielać tłuszcz - powstanie gęsty krem z orzechów.
Przełóż otrzymane masło orzechowe do słoika,przechowuj w chłodnym miejscu do miesiąca.
Jeżeli po dłuższym leżakowaniu oddzieli się tłuszcz,wystarczy go dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz