Świąteczny i nie tylko piernik
Ten przepis na piernik zdobyłam w czasie zajęć technicznych w szóstej klasie. Od tego czasu jest obowiązkowym ciastem na Święta Bożego Narodzenia.
Potrzebujemy:
1 kostkę margaryny
1 szklankę mleka
1 szklankę cukru
1 jajko
1 szklankę mąki tortowej
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
70 g gorzkiej czekolady
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy margarynę i cukier. Delikatnie podgrzewamy,
tak aby cukier i margaryna się rozpuściły.
Następnie delikatnie studzimy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, przyprawą do piernika i sodą, powoli wlewamy roztopioną margarynę mieszając mikserem włączonym na najniższych obrotach.
Dodajemy jajko, powidła śliwkowe. Dokładnie mieszamy, ucieramy wszystkie składniki.
Przelewamy masę do ulubionej formy, może to być keksówka, lub każda dowolna forma.
Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy ciasto przestygnie dekorujemy polewą czekoladową, którą robimy w następujący sposób:
Cukier puder przesiać razem z kakao do miski.
W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem miodu, wlewać stopniowo do miski z cukrem mieszając jednocześnie łyżką.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), dodać do miski z masą cukrową i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Następnie w razie potrzeby dodawać stopniowo ciepłą (letnią) wodę, mieszając energicznie łyżką, do uzyskania odpowiedniej gęstości polewy.
Potrzebujemy:
1 kostkę margaryny
1 szklankę mleka
1 szklankę cukru
1 jajko
1 szklankę mąki tortowej
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
70 g gorzkiej czekolady
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy margarynę i cukier. Delikatnie podgrzewamy,
tak aby cukier i margaryna się rozpuściły.
Następnie delikatnie studzimy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, przyprawą do piernika i sodą, powoli wlewamy roztopioną margarynę mieszając mikserem włączonym na najniższych obrotach.
Dodajemy jajko, powidła śliwkowe. Dokładnie mieszamy, ucieramy wszystkie składniki.
Przelewamy masę do ulubionej formy, może to być keksówka, lub każda dowolna forma.
Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy ciasto przestygnie dekorujemy polewą czekoladową, którą robimy w następujący sposób:
Cukier puder przesiać razem z kakao do miski.
W garnuszku zagotować wodę z dodatkiem miodu, wlewać stopniowo do miski z cukrem mieszając jednocześnie łyżką.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), dodać do miski z masą cukrową i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Następnie w razie potrzeby dodawać stopniowo ciepłą (letnią) wodę, mieszając energicznie łyżką, do uzyskania odpowiedniej gęstości polewy.
Wgląda pysznie :3
OdpowiedzUsuń