Sałatka Niemiecka

Sałatka ziemniaczana u nas w domu gości dość często. Inspiracji szukam zazwyczaj w przepisach niemieckich. Jako, że Niemcy słyną z pysznych sałatek ziemniaczanych można znaleźć tam na prawdę fantastyczne przepisy na sałatkę z tym popularnym i lubianym w Niemczech warzywem. Ta wersja sałatki ziemniaczanej smakuje nam szczególnie, choć właściwie trudno powiedzieć, która sałatka ziemniaczana jest najsmaczniejsza. Każda smakuje inaczej, ale każda ma w sobie to coś, co sprawia, że chce się ją powtarzać.
Sałatkę ziemniaczaną przygotowuję najczęściej do grilla, do dań mięsnych zamiast tradycyjnych ziemniaków albo po prostu na kolację jako dodatek do wędlin.



Składniki:
•500 g ziemniaków
•3 jajka
•2 duże ogórki konserwowe
•3 łyżki kwaśnej śmietany
•3-4 łyżki majonezu
•trochę soku z cytryny
•1 pęczek szczypiorku
•sól, pieprz

Sposób wykonania:
•Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić w kostkę.
•Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
•Ogórki pokroić w kostkę.
•Szczypiorek drobno posiekać
•Ziemniaki, jajka, ogórki i szczypiorek ( część zostawić do posypania gotowej sałatki ) wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Posolić i dopieprzyć do smaku
•Całość skropić sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i majonez. Ostrożnie wymieszać
•Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać.
•Podawać posypaną pozostałą częścią szczypiorku.




Komentarze

Popularne posty