Tarta Tatin - obowiązkowy deser, gdy w prezencie dostaniesz parę kilo jabłek





Potrzebne będzie:

mąka pszenna (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu: 200 g
cukier (20 g do ciasta, 150 g do jabłek): 170 g
sól: szczypta
masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kosteczkę: 100 g
żółtko (jajko "M"): 1 szt.
woda: 2 łyżki
duże soczyste jabłka, odmiana jonagold (albo te które akurat masz), obrane i pozbawione gniazd nasiennych: 6 szt.
masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 150 g
lody (śmietankowo-waniliowe): 4 gałki
cynamon mielony: 0,5 łyżeczki
mięta do dekoracji: 16 listków


Przygotuj

Mikser, metalową foremkę o śr. 26-27 cm - bez zdejmowanego dna, folię spożywczą, wałek, naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół).


Ciasto

Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.

Jabłka

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę. Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.

Jak podawać

Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.







Komentarze

Popularne posty