Garnek obfitości z kurczakiem i warzywami w stylu casserole





Lubię dania jednogarnkowe, bo jest potem mało sprzątania ;-)

Do tego dania potrzebujemy:


8 udek kurczaka
1 kg ziemniaków do pieczenia
1 główka czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 szklanka bulionu (gorącego)
1 puszka białej fasoli
1/2 szklanki zielonych oliwek
olej
masło
sól
pieprz świeżo zmielony


Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. Przygotuj duży, najlepiej żeliwny, garnek z pokrywką (musi nadawać się do piekarnika).
Udka umyj, osusz. Przypraw je solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz i pokrój na grube plastry. Główkę czosnku rozdziel na ząbki ale nie obieraj.
Na patelni rozgrzej olej, kiedy jest już rozgrzany dodaj masło. Jak tylko się roztopi połóż udka skórą do dołu i smaż aż skóra się zezłoci. Odwróć na drugą stronę i podsmaż jeszcze około 3 minuty. Zdejmij z patelni i od razu przełóż do garnka, w którym będziesz piec danie.
Na patelnię wrzuć ziemniaki oraz czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 5 - 6 minut. Przełóż do garnka z udkami.
Całość posyp ziołami prowansalskimi i zalej gorącym bulionem. Przykryj pokrywką i piecz około 1 godziny.
30 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Odsącz fasolę i oliwki. 10 minut przed zakończeniem pieczenia dodaj je do kurczaka i ziemniaków.
Podawaj najlepiej w garnku, w którym się piekło. Posyp natką pietruszki.




Komentarze

Popularne posty