Kotlety z łososia i szpinaku z pierogami ruskimi




Niedawno odkryłam, że z ryby wychodzą fajne kotlety. Wrzucasz większość składników do robota kuchennego, mięsną masę obtaczasz w pokruszonych krakersach, smażysz i gotowe. Do tego podajesz ulubione dodatki, sałatę i obiadek gotowy.

Składniki na 4 porcje:

150 g mrożonego, siekanego szpinaku, przed użyciem rozmrozić
16 krakersów
2 puszki (po 180 g) łososia w kawałkach w sosie własnym
skórka z 1 cytryny
1 duże jajo, oddzielnie białko i żółtko
2 łyżki posiekanej natki
4 łyżki oliwy
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy ziarnistej
sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmroź wcześniej, jeśli zapomnisz możesz rozgrzać w małym garnuszku trochę masła i rozmrozić szpinak, najlepszy jest w brykietach, bo wtedy można wziąść tyle ile się potrzebuje. Gdy szpinak się rozmrozi, delikatnie go odparuj i odstaw do ostygnięcia.
Wrzuć 6 krakersów do robota kuchennego i zmiksuj, dodaj łososia, szpinak, skórkę z cytryny, żółtko, natkę pietruszki i przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Odstaw na bok.
Wlej białko do miseczki i roztrzep je widelcem.
Uformuj z masy rybnej kotlety, zanurz je w białku, a potem obtocz w rozdrobnionych krakersach (najlepiej rozkruszyć je za pomocą robota kuchennego).
Podgrzej oliwę na średniej patelni, na umiarkowanym ogniu i smaż kotlety po 5 minut z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią.
W między czasie wymieszaj majonez z musztardą, i sos gotowy.

RUSKIE PIEROGI

CIASTO:
1 kg mąki pszennej wysypać na stolnicę, posypać 1 łyżeczką kurkumy, zaparzyć środek mąki około 1/2 litra wrzątku zagniatając ciasto nożem, dodać 2 małe jajka, posypać 1 łyżeczką imbiru, zagniatamy ciasto podlewając zimną wodą. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, sprężyste, ale nie twarde. Rozwałkowujemy placek grubości mniej niż 1/2 centymetra, wykrawamy okrągłe placuszki, następnie wypełniamy 1 łyżeczką farszu. FARSZ: 1 kg ugotowanych ziemniaków zmielić, lub podusić dokładnie tłuczkiem. Na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju zeszklić 1 dużą, drobno pokrojoną cebulę, dodać do ziemniaków, doprawić 1 kopiastą łyżeczką mielonego kminku, składniki wymieszać, dodać 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę zmielonej kolendry, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i 1/2 pieprzu czarnego, wymieszać, posolić do smaku, wymieszać, dodać 25 dag białego sera, szczyptę bazylii, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę kurkumy.


Pierogi gotować w osolonej wodzie na małym ogniu. Nie wolno ich przegotować bo robią się płaskie i wodniste. Należy je wyjmować 2-3 minuty po wypłynięciu.

Komentarze

Popularne posty