Moja Lasagne





Składniki:

Sos Bolognese

5 plasterków wędzonego boczku
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
oliwa
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
500 g mięsa mielonego wołowego
2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
szklanka przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

100 g sera parmezan
250 g suszonych płatów makaronu lasagne

Przygotowanie sosu Bolognese:

Pokrój drobno boczek, obierz i posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w grubszą kostkę. W rondlu rozgrzej niewielką ilość oliwy, wrzuć boczek po chwili cebulę, a następnie pieczarki. Smaż 5 minut, następnie dodaj mięso.
Smaż do momentu aż całe zmieni kolor. Dodaj pomidory, wsyp sporą szczyptę solo i pieprzu, dodaj oregano. Zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem około 30 minut, mieszając co jakiś czas.


Sos Beszamelowy - przygotowanie:


Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj. Rady : sos przyrządzaj bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na dno naczynia do zapiekania nałóż chochlę bardzo rzadkiego sosu bolognese, rozłóż płaty makaronu, tak aby przykryły sos. Nie przejmuj się jeśli na siebie trochę nachodzą. Rozprowadź kolejną chochlę sosu i rozłóż kolejną warstwę makaronu. Powtórz nakładanie sosu i makaronu do momentu, aż albo sos, albo makaron się skończy. Ostatnią warstwę musi stanowić płaty makaronu, które polej sosem beszamelowym.


Następnie przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj przez godzinę.
Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij folię aluminiową posyp parmezanem i zapiecz.
Wyjmij lasagne z piekarnika i odstaw na 15-20 minut.


Komentarze

Popularne posty