Frittata na śniadanie, a może na kolację


Frittata czyli rodzaj omletu z dodatkami smażonego na patelni i dopiekanego w piekarniku.
Poniżej wersja z kozim serem, jednak jeśli ktoś nie przepada za kozim serem może użyć swojego ulubionego.




Składniki:
- 2 łyżki boczku
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki poru (w kostce)
- 5 grubych plastrów koziego sera
- pół szklanki startego parmezanu
- 5 jaj
- 2 garści bazylii
- pieprz


Jaja mieszamy z połową startego parmezanu. Doprawiamy pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy kawałki boczku, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy por i wszystko podsmażamy do miękkości. Pod koniec dodajemy kozi ser, "porwaną " bazylię i zalewamy masą jajeczną. Zasypujemy resztą parmezanu. Podsmażamy chwilę i wkładamy do rozgrzanego (180) piekarnika na 5min.

Komentarze

Popularne posty