Coś dla ochłody - chłodnik ogórkowy
W upały nie chce się nam stać w kuchni i pocić nad wymyślnymi daniami. Sycący chłodni będzie doskonałym rozwiązaniem na upały.
2 średnie ogórki
1 mała cukinia
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
po małym pęczku natki pietruszki i koperku
duży pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
3 szklanki jogurtu naturalnego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do dekoracji:
około 15 dag fety
posiekane orzechy włoskie
szczypiorek
Obrane ogórki i nieobraną cukinię (wcześniej umytą) ścieram na tarce o grubych oczkach.
Siekam natkę pietruszki, szczypiorek i koperek oraz czosnek.
W dużym naczyniu rozcieram czosnek z połową łyżeczki soli. Dodaję pozostałe zioła, warzywa i orzechy, mieszając zalewam jogurtem.
Jeśli chcę uzyskać nieco rzadszą konsystencję dodaję niewielką ilość zimnej, przegotowanej wody. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik podaję rozlany do miseczek i udekorowany pokruszoną fetą, szczypiorkiem i orzechami.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami...
Komentarze
Prześlij komentarz