Pełnoziarnista tarta z burakami i fetą
Nie macie pomysłu na lekki obiad, polecam tartę z burakami.
Nie jeden mięsożerca się nią zachwycał.
Składniki na 4 porcje:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Jajko - sztuka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Płynne i ostudzone masło lub olej kokosowy - 60g (3 łyżki)
- Tymianek - łyżeczka
- Sól - 2 szczypty
- Buraki - 3 średnie sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Majeranek - łyżeczka
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki
- Ziele angielskie - 2 kulki
- Liść laurowy - 1 listek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Ser typu feta półtłusty - 150g
- Serek bieluch - 3 łyżki (60g)
- Jajka - 2 sztuki
- Sporo pieprzu
Sposób przygotowania:
- Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Buraki (surowe) zetrzyj na średnich oczkach.
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do cebuli dodaj starte buraki oraz ocet jabłkowy - smaż całość przez ok. 15 minut. Po usmażeniu wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego.
- Wymieszaj fetę z serkiem, jajkiem i pieprzem.
- Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj spód widelcem. Zakryj formę folią aluminiową i piecz w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
- Na podpieczony spód wyłóż buraki i wylej masę serowo - jajeczną.
- Piecz w temp. 170 stopni C przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz