Pełnoziarnista tarta z burakami i fetą


Nie macie pomysłu na lekki obiad, polecam tartę z burakami. 
Nie jeden mięsożerca się nią zachwycał.



Składniki na 4 porcje:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Jajko - sztuka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Płynne i ostudzone masło lub olej kokosowy - 60g (3 łyżki)
  • Tymianek - łyżeczka
  • Sól - 2 szczypty

    • Buraki - 3 średnie sztuki
    • Cebula - 1 sztuka
    • Czosnek - 3 ząbki
    • Majeranek - łyżeczka
    • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
    • Ziele angielskie - 2 kulki
    • Liść laurowy - 1 listek
    • Olej rzepakowy - łyżka
    • Ser typu feta półtłusty - 150g
    • Serek bieluch - 3 łyżki (60g)
    • Jajka - 2 sztuki
    • Sporo pieprzu 


      Sposób przygotowania:

      • Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Zawiń ciasto w folię i włóż na godzinę do lodówki.
      • Buraki (surowe) zetrzyj na średnich oczkach.
      • Posiekaj cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku, majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do cebuli dodaj starte buraki oraz ocet jabłkowy - smaż całość przez ok. 15 minut. Po usmażeniu wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego.
      • Wymieszaj fetę z serkiem, jajkiem i pieprzem. 
      • Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj spód widelcem. Zakryj formę folią aluminiową i piecz w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
      • Na podpieczony spód wyłóż buraki i wylej masę serowo - jajeczną. 
      • Piecz w temp. 170 stopni C przez 30 minut.

      Komentarze

      Popularne posty