Makaron, Kurczak i Zielone Pesto


Składniki na 4 osoby:

  • 240 g długiego makaronu ( takiego jak lubisz, może być spaghetti, papardelle itp.)
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 4 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki zielonego pesto (może być gotowe)
Przygotowanie:
  • W osolonej wodzie ugotować makaron oraz fasolkę (dorzucić ją na 8 minut przed końcem gotowania makaronu, lub ugotować oddzielnie).
  • W czasie gdy gotuje się makaron i fasolka przygotować kurczaka. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze fileciki, rozbić tłuczkiem na jednakową grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz startym czosnkiem.
  • Na dużej patelni roztopić masło z oliwą. Włożyć filety i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać śmietankę, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
  • Co chwilę mieszając gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, raz przewracając mięso na drugą stronę. Na 15 sekund przed końcem rozsmarować na każdym filecie po łyżeczce pesto. Gotować do końca już nie mieszając.
  • Zdjąć z ognia, filety wyłożyć na makaron z fasolką. Polać sosem z patelni i posypać listkami bazylii.

Komentarze

Popularne posty