Makaron, Kurczak i Zielone Pesto
Składniki na 4 osoby:
- 240 g długiego makaronu ( takiego jak lubisz, może być spaghetti, papardelle itp.)
- 300 g fasolki szparagowej
- 4 pojedyńcze filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki zielonego pesto (może być gotowe)
- W osolonej wodzie ugotować makaron oraz fasolkę (dorzucić ją na 8 minut przed końcem gotowania makaronu, lub ugotować oddzielnie).
- W czasie gdy gotuje się makaron i fasolka przygotować kurczaka. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze fileciki, rozbić tłuczkiem na jednakową grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz startym czosnkiem.
- Na dużej patelni roztopić masło z oliwą. Włożyć filety i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać śmietankę, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
- Co chwilę mieszając gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, raz przewracając mięso na drugą stronę. Na 15 sekund przed końcem rozsmarować na każdym filecie po łyżeczce pesto. Gotować do końca już nie mieszając.
- Zdjąć z ognia, filety wyłożyć na makaron z fasolką. Polać sosem z patelni i posypać listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz