Mufinki serowo - szpinakowe

Pikantne mufinki to doskonała przekąska dla wszystkich. Świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.



Składniki na 10 mufinków:

olej lub masło do smażenia
1/2 małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
175 g mąki
60-75 g liści szpinaku
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 jajko
110 ml mleka
125 g tartego sera

Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Podgrzej olej lub masło na patelni, dodaj cebulę i usmaż do miękkości, następnie wyjmij ją i przełóż do blendera i zmiksuj razem z liśćmi  szpinaku.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i pieprz cayenne do miski, na środku zrób zagłębienie.
Wbij jajko do małej miseczki, dodaj mleko, ubij razem, następnie wlej mieszankę do mąki i wymieszaj ciasto.Jeśli uznasz, że ciasto jest za gęste dodaj trochę mleka. Dodaj ser i zblendowany szpinak z cebulą, delikatnie wymieszaj do połączenia się składników, po czym przełóż mieszankę łyżką do foremek, które powinny być wypełnione do 3/4 -tych wysokości. Piecz 20-30 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.


Komentarze

Popularne posty