Chlebek bananowy
- Już od dawna miałam zamiar wykonać chlebek bananowy. Szkoda że tak długo zwlekałam. Efekt okazał się oszałamiający. Niektórzy w domu nawet nie zdążyli spróbować. Polecam, po prostu palce lizać
- SKŁADNIKI
- dojrzałe banany – 3 szt.
- olej kokosowy – 100 g
- cukier trzcinowy – 100 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- soda – 0,5 łyżeczki
- mąka pszenna tortowa – 260 g
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Banany obieramy i tniemy na mniejsze części (ważne, by banany były dojrzałe). Widelcem rozgniatamy owoce na miazgę. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dosypując stopniowo cukier. Gdy są już ubite, dodajemy żółtka. Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dolewamy jajka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 50-55 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz