Warzywna zapiekanka




Składniki na ok. pięć porcji:


Ziemniaki - pięć średnich sztuk

Cebula - dwie sztuki

Cukinia - jedna duża sztuka

Papryka - dwie sztuki

Pomidor - pięć sztuk /ewentualnie pomidory z puszki - 2 puszki/

Czosnek - cztery ząbki

Olej rzepakowy - łyżka

Ser żółty - ok. 200 g

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, 

zioła prowansalskie;                                                                                                                                                                                    

 













                                           Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki - wrzucić do garnka z gotującą się wodą,

 gotować 10 minut, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, 

polać łyżką oleju rzepakowego i posolić - wymieszać.

Tak przygotowane ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C

 i piec przez ok. 20 minut (naczynie pozostawić otwarte!).

Gdy ziemniaki będą się piekły, zajmujemy się pozostałymi warzywami 

- cebulę drobno kroimy i dusimy na niewielkiej ilości wody (bez tłuszczu!) do miękkości.

Gdy cebula będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie, 

czosnek i pomidory - wszystko dusimy do miękkości.

Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy do smaku.

Upieczone ziemniaki polewamy przygotowanym sosem, 

dodajemy również starty na grubych oczkach ser 

- wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.

Zapiekanka bardzo dobrze komponuje się z pieczonym śledziem, 

lub z inną rybą w chrupiącej panierce.

Komentarze

Popularne posty