Przejdź do głównej zawartości
Warzywna zapiekanka
Składniki na ok. pięć porcji:
Ziemniaki - pięć średnich sztuk
Cebula - dwie sztuki
Cukinia - jedna duża sztuka
Papryka - dwie sztuki
Pomidor - pięć sztuk /ewentualnie pomidory z puszki - 2 puszki/
Czosnek - cztery ząbki
Olej rzepakowy - łyżka
Ser żółty - ok. 200 g
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano,
zioła prowansalskie;
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki - wrzucić do garnka z gotującą się wodą,
gotować 10 minut, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego,
polać łyżką oleju rzepakowego i posolić - wymieszać.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C
i piec przez ok. 20 minut (naczynie pozostawić otwarte!).
Gdy ziemniaki będą się piekły, zajmujemy się pozostałymi warzywami
- cebulę drobno kroimy i dusimy na niewielkiej ilości wody (bez tłuszczu!) do miękkości.
Gdy cebula będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie,
czosnek i pomidory - wszystko dusimy do miękkości.
Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy do smaku.
Upieczone ziemniaki polewamy przygotowanym sosem,
dodajemy również starty na grubych oczkach ser
- wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
Zapiekanka bardzo dobrze komponuje się z pieczonym śledziem,
lub z inną rybą w chrupiącej panierce.
Komentarze
Prześlij komentarz