Tagliatelle z kalafiorem w pomidorach
- Szybki, tani i smaczny makaron, łatwy do zrobienia, gdy kulinarny leń jest większy niż głód :-)
- SKŁADNIKI:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 500 g kalafiora
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- 100 g sera grana padano
- 50 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do sosu dodajemy bulion, podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.
Gdy sos będzie już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Makaron odcedzamy, przekładamy do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Na końcu dodajemy starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz