Placuszki z pieczarkami
Kiedy
Kiedy za oknem jesień zamiast lata. Placuszki swoim zapachem i smakiem poprawiają humor, a do tego są łatwe i szybkie do zrobienia.
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
100 g mąki pszennej plus trochę do podsypania stolnicy
1 jajko
olej roślinny do smażenia
200 g pieczarek
pół średniej wielkości cebuli
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto – nie może się kleić do rąk, ale nie powinno też być suche. Najlepiej ziemniaki połączyć z jajkami, a mąkę dosypywać stopniowo.
Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować połowę masy na placek grubości ok 1/2 cm.
Szklanką zanurzoną w mące wycinać placki.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia i kiedy będzie gorący, układać na nim placki.
Smażyć kilka minut z każdej strony (ok. 3-4 minut na stronę, wszystko zależy od tego, jak szybko placki się zrumienią – powinny być złotobrązowe).
Farsz:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Podsmażyć je na suchej patelni tak długo, aż wyparuje z nich woda.
Dodać oliwę, cebulę i poddusić kilka minut, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Podawać z plackami i odrobiną kwaśnej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz