CHRUPIĄCA RYBA Z ANANASEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI
- 2-3 ząbki czosnku
- 75 ml sosu sojowego i dodatkowo do serwowania
- 75 ml sherry
- chili w proszku
- 600 g filetów z mintaja (rozmrożonych)
- 2 papryki (po 200 g)
- 250 g pieczarek
- 2 pęczki dymki
- 150 g kiełków fasoli mung
- 1 puszka ananasa w kawałkach (580 ml)
- 200 g ryżu tajskiego
- sól
- 750 ml oleju roślinnego
- 120 g mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili. Mintaja opłukujemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Skrapiamy połową marynaty, marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.
Paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm. Kiełki odlewamy z zalewy i osączamy. Ananasa osączamy, zbierając przy tym sok.
Ryż wrzucamy do 450 ml wrzącej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu przez 12-15 minut.
Warzywa smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut. Dodajemy 100 ml soku z ananasa i resztę marynaty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełki i ananasa i podgrzewamy.
Rybę osączamy, obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej . Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Rybę smażymy porcjami przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym. Rybę serwujemy z warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.
Komentarze
Prześlij komentarz