Spaghetthi z omułkami


Doskonała propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub elegancką kolację.



1 kg świeżych (lub mrożonych) omułków
500 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
2 szalotki, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 papryczki chili, posiekanej
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki schłodzonego masła
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, bądź rozmrażamy. Makaron gotujemy al dente. W garnku na oliwie szklimy szalotki i czosnek, dodajemy posiekaną papryczkę. Mieszamy, zwiększamy ogień, dodajemy omułki i zalewamy je białym winem. Przykrywamy garnek, delikatnie mieszamy, zdejmujemy pokrywkę. Po około 5 minutach, gdy sos się zredukuje, dodajemy do niego schłodzone masło, sól, pieprz i makaron. Mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty