Ciasto filo na słodko - orientalne rurki

Dla odmiany prosty deser z kuchni nawiązującej do Bliskiego Wschodu. Chrupiące rurki z orzechami w słodkim, miodowym syropie. Ich smak jest zupełnie niepodobny do tego co znamy na co dzień. Jedząc je poczułam się jak na wakacjach w krajach Orientu. Za sprawą miodu deser jest bardzo słodki – mimo to (choć zasłodzenie osiągnięto) – chce się sięgnąć po następną.


Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich (ja użyłam mieszanki orzechów)
1/2 szklanki niesolonych pistacji
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka drobnego cukru
70-80 g masła
1 łyżka oleju
8 arkuszy ciasta filo
posiekane orzechy – do posypania

Syrop:
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki drobnego cukru
6 goździków

Orzechy, pistacje, cukier i cynamon mielimy dosyć grubo w blenderze lub maszynce do mielenia kawy. Masło rozpuszczamy i łączymy z olejem. Delikatnie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo i dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka masłem. Przykrywamy następnym płatem. Potem znów smarujemy masłem – czynność powtarzamy aż zlepimy 4 płaty ciasta (na wierzchu musi być warstwa masła). Posypujemy całość połową orzechów. Płat kroimy nożem na 12 części (najpierw na pół, a następnie każdą cześć na 6 równych prostokątów). Zaczynając zwijanie od krótszego boku zwijamy każdy prostokąt w ciasny rulonik i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta. Wyjdzie razem 24 rurki – wkładamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.
W czasie gdy się pieką przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki rozpuszczamy i gotujemy w rondelku przez ok. 5-7 minut. Po wyjęciu rurek, studzimy je przez 5 minut i polewamy częścią syropu. Przed podaniem skrapiamy rurki z ciasta filo pozostałym syropem i posypujemy posiekanymi lub zblendowanymi orzechami.

Komentarze

Popularne posty