Kanapki z kurczakiem i papryką - dobre na śniadanie i nie tylko


Wystarczyło żebym tylko raz zrobiła kanapki. Serca domowników, i nie tylko zdobyte :-)


Potrzebujemy:
Opakowanie chleba tostowego trzy ziarna
Dwa filety z kurczaka
Dwie papryki czerwone
Dwa ząbki czosnku
Cztery łyżki jogurtu naturalnego
Cztery łyżki majonezu
100g płatków migdałów
sól, pieprz, płatki papryki chili, kostka rosołowa.

Wkładamy paprykę do piekarnika włączonego na 200 stopni i opiekamy około 30 minut.
Jeśli macie kuchenkę gazową, można położyć paprykę na zapalonym palniku i opiec ją w ten sposób.
Gdy skórka zrobi się czarna przekładamy na następną stronę i tak, aż będziemy mieli całą czarną paprykę.
Wkładamy paprykę do foliowego woreczka, aby zaparowała, trwa to około 15 minut.
Po tym czasie obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki.
Następnie wlewamy do garnka około 1,5 litra wody zagotowujemy.
Do gotującej wody wrzucamy kostki rosołowe, gdy się rozpuszczą wkładamy wyczyszczone filety z kurczaka.
Gotujemy je w odkrytym garnku około 10 minut, następnie wyłączamy i przykrywamy. Czekamy 15 minut.
Następnie kroimy na w miarę cieńkie plasterki.
W między czasie robimy sos.
Migdały podgrzewamy delikatnie na patelni, aby się wysuszyły i delikatnie zarumieniły.
Do miski dodajemy majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę i podprużone płatki migdałów, doprawiamy solą, pieprzem, chili.
Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Następnie rozkładamy chleb i rozsmarowujemy sos na każdej z kromek.
Na jednej z kromek układamy kurczaka pokrojonego na plasterki i paprykę pokrojoną w paski, składamy przekrawamy po przekątnej.


I gotowe, smacznego :-)







Komentarze

Popularne posty