Ciasteczka z energią

Te ciasteczka to prawdziwa bomba witaminowa i źródło wielu cennych składników, które bardzo korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Rodzynki i sezam zawierają dużo wapnia, suszone morele – żelazo, pestki dyni i słonecznika – magnez, żurawina ma działanie antybakteryjne,
płatki orkiszowe dają mnóstwo energii, a owsiane świetnie wpływają na skórę oraz perystaltykę jelit. Ciastka rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie
lub jako przekąska między posiłkami.


3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki migdałów obranych ze skórki
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
3 łyżki sezamu
1/5 kostki masła
trochę śmietany do sklejenia składników


Rodzynki, żurawinę i morele kroimy na bardzo małe kawałki. Pestki
dyni i słonecznika szatkujemy, a płatki orkiszowe i owsiane mielimy
(np. w młynku do kawy lub robocie kuchennym). Wszystkie składniki
mieszamy w misce razem z sezamem, cukrem trzcinowym, masłem pokrojonym
na mniejsze kawałki i śmietaną. Zagniatamy „ciasto”,
odrywamy porcje wielkości dużej śliwki, spłaszczamy (ale nie za mocno) i układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
200˚C, dopóki ciasteczka się nie przyrumienią (ok. 15–20 minut).




Komentarze

Popularne posty