Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Jakaś faza na sałatki trwa, polecam.


SKŁADNIKI:
1 szklanka (ok. 220 g) suchej kaszy jaglanej
1 łyżka (ok. 15 g) masła
1 cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 łyżka ulubionych ziół (kolendra; natka pietruszki; koperek)
2 łyżki (30 ml) oliwy sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę przejrzyj, opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź.
Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodaj masło, by ziarenka się nie posklejały.
Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw.
Warzywa umyj, osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior.
Warzywa powinny pozostać chrupiące.
W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła.
Zapakuj w pudełka. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.




Komentarze

Popularne posty