Sałatka wileńska

Miałam ochotę na sałatkę, ale coś innego i wpadłam na przepis właśnie na sałatkę wileńską.
Smak niesamowity, a przy okazji dawka witamin murowana.
Idealny dodatek do wszelkich mięs.



SKŁADNIKI:

4 ugotowane buraki
2 małe cebule
1 puszka fasoli, lub cieciorki
100 g kapusty kiszonej
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obrane buraki pokrój w kostkę, cebule drobno posiekaj.
Pokrój kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej ją przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij).
Fasolkę osącz z zalewy. Połącz buraki z fasolą, kapustą i cebulą, wlej olej, dopraw pieprzem i odrobiną soli i wymieszaj.
Rada: sałatka wspaniale smakuje w połączeniu ze śledziami.
Możesz dodać do sałatki filety śledziowe pokrojone na małe dzwonka albo na talerz z sałatką dołożyć śledzie w oleju.
Zamiast fasoli można dodać również cieciorkę z puszki.




Komentarze

Popularne posty