Drożdżowe pieczone pierogi w sam raz na święta

Ciasto: 75 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 żółtko 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek mleka, 1/2 kg mąki, 250g margaryny, sól do smaku. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże mieszamy delikatnie i odstawiamy na chwilę aby drożdże się ruszyły. Śmietanę, żółtko, jajko roztrzepujemy z solą, margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do masy śmietanowej, następnie dodajemy mąkę i drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej delikatnie płuczemy, siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra wrzątku, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i kurkumy, 1 duże pokrojone, zeszklone na oleju cebule, 1 starta marchewki, 3 ziarna jałowca, 1 łyżeczkę kminku mielonego, 1 łyżeczkę imbiru, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz czarny do smaku. 200 gram suszonych grzybów leśnych gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i drobno kroimy. Pokrojone grzyby dodajemy do kapusty, dodajemy sól do smaku.Gotujemy ok 1,5 godziny.Po tym czasie dodajemy 2 łyżki bułki tartej,oraz 1 jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli uważamy, że kapusta, bądź grzyby są za grubo pokrojone można delikatnie podmielić blenderem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkujemy na cienkie placki, wykrawamy kółka średnicy ok. 10 cm, nakładamy farsz (ok. 1 łyżeczka od herbaty), sklejamy. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka, pieczemy ok. 30 minut w temp 150 stopni. Z tej ilości ciasta i farszu wychodzi około 70 pierogów.

Komentarze

Popularne posty