Domowy aromatyczny ketchup

Naszego ulubionego ketchupu nie było w sklepie, więc postanowiłam zrobić go sama.
Wzięłam: 4 duże cebule 250 g selera naciowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli selerowej 2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na duże kawałki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki Tabasco 200ml białego octu winnego 200g drobnego cukru W blenderze umieszczamy cebulę i seler naciowy, pokrojone na większe kawałki. Rozdrabniamy. W rondlu o grubym dnie (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobnioną cebulę i seler, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy ząbki czosnku, gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ketchup na małym ogniu przez około trzy godziny. Ketchup ma zmniejszyć objętość prawie o połowę. Po tym czasie ostrożnie przelewamy całość do blendera i ponownie rozdrabniamy. Następnie przecieramy przez sito. Jeśli ketchup wydaje nam się zbyt rzadki, możemy ponownie podgrzewać go w rondlu na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepły przekładamy do ciepłych, wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty