Domowy aromatyczny ketchup
Naszego ulubionego ketchupu nie było w sklepie, więc postanowiłam zrobić go sama.
Wzięłam:
4 duże cebule
250 g selera naciowego
5 łyżek oleju rzepakowego
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli selerowej
2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na duże kawałki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki Tabasco
200ml białego octu winnego
200g drobnego cukru
W blenderze umieszczamy cebulę i seler naciowy, pokrojone na większe kawałki. Rozdrabniamy.
W rondlu o grubym dnie (ważne) rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobnioną cebulę i seler, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.
Dodajemy ząbki czosnku, gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy przyprawy i dusimy kolejną minutę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ketchup na małym ogniu przez około trzy godziny. Ketchup ma zmniejszyć objętość prawie o połowę.
Po tym czasie ostrożnie przelewamy całość do blendera i ponownie rozdrabniamy.
Następnie przecieramy przez sito. Jeśli ketchup wydaje nam się zbyt rzadki, możemy ponownie podgrzewać go w rondlu na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepły przekładamy do ciepłych, wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz