Brownie z bezą - ciasto w sam raz na jesienne wieczory


To ciasto, to miłość od pierwszego wejrzenia
Składniki ciasto:

  • kostka masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
Składniki beza:

  •    4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę,
kakao oraz przestudzoną czekoladę z masłem, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy
(śr.24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypywać cukier, cały czas miksując.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto
i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni.



Komentarze

Popularne posty