Brownie z bezą - ciasto w sam raz na jesienne wieczory
To ciasto, to miłość od pierwszego wejrzenia
Składniki ciasto:- kostka masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę,
kakao oraz przestudzoną czekoladę z masłem, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy
(śr.24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypywać cukier, cały czas miksując.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto
i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz