Pyszne placuszki warzywne
Składniki na 3 porcje (ok. 18 placuszków):
- Ziemniaki - 6 średnich sztuk
- Cukinia - 2 sztuki
- Marchew - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka (jak ktoś nie lubi to nie musi być)
- Jajo - 2 sztuki
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 6 czubatych łyżek
- Olej rzepakowy - do posmarowania blaszki
- Sporo pieprzu, sól
Dodatki:
- Świeże warzywa - u mnie mix sałat
- Sos koperkowy (jogurt naturalny + sok z cytryny + koperek + sól i pieprz)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, cukinię i marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;).
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj odrobiną oleju rzepakowego
- Warzywną masę nabierają ręką i odciskaj z nadmiaru wody (u mnie oddzieliło się jej dosyć dużo, im mniej wody tym bardziej chrupiące placuszki) - formuj na blaszce placuszki.
- Placki usmaż najpierw na patelni, następnie podpiecz w temp. 230 stopni C przez ok. 10 minut w piekarniku, dzięki temu placki będą smaczniejsze
- Podawaj ze świeżymi warzywami i sosem na bazie jogurtu naturalnego :)
Komentarze
Prześlij komentarz