Pyszne placuszki warzywne





Składniki na 3 porcje (ok. 18 placuszków):

  • Ziemniaki - 6 średnich sztuk
  • Cukinia - 2 sztuki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka (jak ktoś nie lubi to nie musi być)
  • Jajo - 2 sztuki
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 6 czubatych łyżek
  • Olej rzepakowy - do posmarowania blaszki
  • Sporo pieprzu, sól


Dodatki:
  • Świeże warzywa - u mnie mix sałat
  • Sos koperkowy (jogurt naturalny + sok z cytryny + koperek + sól i pieprz)


Sposób przygotowania:


  • Ziemniaki, cukinię i marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;).
  • Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, dopraw i dokładnie wymieszaj.
  • Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  posmaruj odrobiną oleju rzepakowego
  • Warzywną masę nabierają ręką i odciskaj z nadmiaru wody (u mnie oddzieliło się jej dosyć dużo, im mniej wody tym bardziej chrupiące placuszki) - formuj na blaszce placuszki.
  • Placki usmaż najpierw na patelni, następnie podpiecz w temp. 230 stopni C przez ok. 10 minut w piekarniku, dzięki temu placki będą smaczniejsze
  • Podawaj ze świeżymi warzywami i sosem na bazie jogurtu naturalnego :)

Komentarze

Popularne posty