Schab to nie tylko kotlety, w sosie z porem i marchewką smakuje wyśmienicie



SKŁADNIKI na cztery porcje:

1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 por
1 ząbek czosnku
1 marchewka
700g schabu bez kości
szczypta: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu
1 litr wody
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.
Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 30 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do mięsa, zamieszać, zagotować.

Komentarze

Popularne posty