Sezon na szparagi w pełni, więc czas połączyć je z makaronem

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Jeden z nich, który uwielbia Moja rodzina poniżej.
















SKŁADNIKI - 2 porcje

8 sztuk szparagów
100 g makaronu świderki
4 ząbki czosnku
ok. 150 g miękkiego sera pleśniowego np. camembert
80 g szynki dojrzewającej paczkowanej, cienko pokrojonej
1 łyżka listków świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Odłamać twarde końce szparagów, łodygi dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na około 4 cm kawałki.Zagotować wodę w garnku, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente.W międzyczasie na większej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy extra vergine i zeszklić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek, dodać łyżkę oliwy oraz szparagi, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę i smażyć jeszcze przez około pół minuty, w międzyczasie dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz.Wyłowić łyżką cedzakową makaron i przełożyć go bezpośrednio na patelnię (makaron nie musi być idealnie odcedzony), dodać pokrojony na kawałeczki ser i wymieszać, chwilę razem podgrzać aż ser się rozpuści. Polać łyżką oliwy i podawać.

Komentarze

Popularne posty