Zapiekanka chlebowo - musztardowa z szynką

Gdy przypadkiem kupimy za dużo chleba i nie jest już pierwszej świeżości, możemy go wykorzystać w następujący sposób.
Zapiekanka chlebowo-musztardowa to pyszny sposób na śniadanko, kolację, czy kiedy macie na nią ochotę.



Potrzebujemy:

12 kromek zwykłego chleba
100 g musztardy
100 g sera Ementaler
70 g tartego sera Grana Padano
250 g szynki gotowanej
100 ml mleka
4 jajka
Sól
Pieprz
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Każdą kromkę smarujemy cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki.
Na spodzie żaroodpornego, posmarowanego masłem naczynia, układamy pierwszą warstwę chleba, musztardą do góry.
Układamy na niej szynkę oraz 1/3 utartych serów. Przykrywamy kolejną warstwą chleba posmarowanego również
cieńką warstwą musztardy.Tym razem musztardą do dołu. Jajka łączymy z mlekiem.
Przyprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy zapiekankę.
Wierzch posypujemy pozostałą częścią startego sera.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200°C.

Komentarze

Popularne posty