Karkówka z imbirem i sosem sojowym







Składniki:

1 kg karkówki w całości, umytej, osuszonej (możemy użyć także karkówki w plastrach)
2 łyżki świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
2 łyżki świeżej kolendry, umytej, drobno posiekanej
120-150 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka kolendry suszonej w ziarnach, roztartych w moździerzu
10 goździków, roztartych w moździerzu
sok z 1 cytryny, sparzonej, wyszorowanej

Do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego wlewamy sos sojowy, dodajemy starty imbir, miód, 2 łyżki świeżej, posiekanej kolęndry, 2 posiekane ząbki czosnku. Następnie do marynaty dodajemy roztartą w moździerzu na jednolity pył suszoną kolendrę z goździkami. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy karkówkę. Co 6 godzin karkówkę obracamy o 180 stopni, tak żeby z każdej strony była obtoczona w marynacie. Karkówkę marynujemy 24 godziny.

Po 24 godzinach marynowania marynatę zlewamy do garnka. Karkówkę pozostawiamy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, które bez przykrycia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C (termoobieg). Karkówkę zapiekamy przez 20 minut (aż cała się zapiecze). Marynatę w garnku zagotowujemy w celu zredukowania (do momentu odparowania i uzyskania emulsji).

Do naczynia żaroodpornego z podpieczoną karkówką wlewamy odrobinę wody, karkówkę polewamy mniej więcej 5 łyżkami zredukowanej marynaty. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 150°C (termoobieg) i pieczemy minimum 2 godziny (czas pieczenia zależy od grubości mięsa). Co jakiś czas podczas pieczenia polewamy karkówkę marynatą.

Doskonale smakuje z sałatką z ziemniaków

Składniki:

ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
kapary: 60 g
musztarda Dijon: 30 g
cytryna: 1 szt.
miód: 2 łyżeczki
mielona ostra papryka: szczypta
boczek parzony: 7 plastrów

Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać.
Gdy ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki.
Do sałatki dodajemy szczyptę papryki i polewamy całość sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek ziemniaka.
Następnie siekamy 1/2 pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.

Sos do sałatki

Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu. Doprawiamy częścią soku z 1/2 cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.

Boczek

Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku. Tak przygotowany boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
Po upływie 15-20 minut boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią. Boczek odstawiamy na bok.

Na sałatce układamy połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.

Komentarze

Popularne posty