Czas na zupę Minestrone
Niektóre zupy smakują najlepiej, gdy gotujemy je długo i powoli, jednak to jest bardzo szybka do przyrządzenia, co pozwala zachować świeżość warzyw.
Składniki na sześć porcji:
6 łyżek oliwy extra vergine
1 czerwona cebula, grubo posiekana
2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w kostkę
150 g kapusty włoskiej (jeśli nie możesz kupić, może też być nasza młoda kapusta) grubo pokrojonej
1,5 l gorącego bulionu warzywnego
6 kromek chleba wiejskiego
1 ząbek czosnku
1 puszka (400 g) białej fasoli, odsączonej i przepłukanej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g świeżo startego parmezanu
Podgrzej oliwę w dużym garnku i smaż cebulę, marchew, seler oraz kapustę przez 3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką.
Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.
W tym czasie opiecz chleb na rozgrzanej patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni i będzie chrupki.
Zaraz po opieczeniu natrzyj lekko ząbkiem czosnku i odstaw na bok.
Zmniejsz ogień pod rondlem do średniego i dodaj do warzyw fasolę oraz natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem, a potem gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Włóż po kromce chleba do misek lub głębokich talerzy i zalej zupą. Posyp parmezanem i podawaj od razu.
Składniki na sześć porcji:
6 łyżek oliwy extra vergine
1 czerwona cebula, grubo posiekana
2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w kostkę
150 g kapusty włoskiej (jeśli nie możesz kupić, może też być nasza młoda kapusta) grubo pokrojonej
1,5 l gorącego bulionu warzywnego
6 kromek chleba wiejskiego
1 ząbek czosnku
1 puszka (400 g) białej fasoli, odsączonej i przepłukanej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g świeżo startego parmezanu
Podgrzej oliwę w dużym garnku i smaż cebulę, marchew, seler oraz kapustę przez 3 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką.
Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.
W tym czasie opiecz chleb na rozgrzanej patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni i będzie chrupki.
Zaraz po opieczeniu natrzyj lekko ząbkiem czosnku i odstaw na bok.
Zmniejsz ogień pod rondlem do średniego i dodaj do warzyw fasolę oraz natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem, a potem gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Włóż po kromce chleba do misek lub głębokich talerzy i zalej zupą. Posyp parmezanem i podawaj od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz