Zapiekany makaron z Palermo
Zapiekany makaron z Palermo to jedno z tradycyjnych dań pochodzących ze słonecznej Sycylii.To wspaniałe danie znane jest już od IX wieku.Doskonała jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do przygotowania dania na 5 osób potrzebujemy:
400 g makaronu anelletti (w kształcie kółek) - jeśli nie możesz go kupić doskonały będzie Twój ulubiony makaron,
200 g wołowego mięsa mielonego,
200 g wieprzowego mięsa mielonego,
200 g zielonego groszku (może być z puszki),
200 g koncentratu pomidorowego,
100 g tartego parmezanu,
150 g szynki,
jedna marchewka,
jeden seler naciowy,
jedna cebula,
bułka tarta,
sól,gałka muszkatałowa, pieprz
oliwa z oliwek,
pół kieliszka białego wina.
Cebulę drobno siekamy, cebulę i seler kroimy w kostkę i mieszamy z mięsem. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni smażymy mięso z warzywami kilka minut, mieszając. Następnie dodajemy wino, zielony groszek i koncentrat pomidorowy. Solimy i dodajemy gałkę muszkatałową i pieprz, mieszamy i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Mięso z sosem nie może być zbyt gęste, jeśli to konieczne należy dodać pół szklanki wody.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości (łyżka) oliwy z oliwek. Makaron musi być al dente.Następnie mieszamy mięsne ragu z makaronem, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, oraz parmezan.
Przekładamy mieszankę do formy wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą. Całość zapiekamy 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy danie parmezanem, aby delikatnie się stopił i przypiekł.
Komentarze
Prześlij komentarz