Zapiekany makaron z Palermo

Zapiekany makaron z Palermo to jedno z tradycyjnych dań pochodzących ze słonecznej Sycylii.To wspaniałe danie znane jest już od IX wieku.Doskonała jest zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Do przygotowania dania na 5 osób potrzebujemy: 400 g makaronu anelletti (w kształcie kółek) - jeśli nie możesz go kupić doskonały będzie Twój ulubiony makaron, 200 g wołowego mięsa mielonego, 200 g wieprzowego mięsa mielonego, 200 g zielonego groszku (może być z puszki), 200 g koncentratu pomidorowego, 100 g tartego parmezanu, 150 g szynki, jedna marchewka, jeden seler naciowy, jedna cebula, bułka tarta, sól,gałka muszkatałowa, pieprz oliwa z oliwek, pół kieliszka białego wina. Cebulę drobno siekamy, cebulę i seler kroimy w kostkę i mieszamy z mięsem. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni smażymy mięso z warzywami kilka minut, mieszając. Następnie dodajemy wino, zielony groszek i koncentrat pomidorowy. Solimy i dodajemy gałkę muszkatałową i pieprz, mieszamy i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Mięso z sosem nie może być zbyt gęste, jeśli to konieczne należy dodać pół szklanki wody. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości (łyżka) oliwy z oliwek. Makaron musi być al dente.Następnie mieszamy mięsne ragu z makaronem, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, oraz parmezan. Przekładamy mieszankę do formy wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą. Całość zapiekamy 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy danie parmezanem, aby delikatnie się stopił i przypiekł.

Komentarze

Popularne posty