Pyszne Niedzielne Śniadanko

Nazwa oficjalna tego śniadania to jajka po Hiszpańsku.
Potrzebujemy: chałkę, puszkę pomidorów (najlepiej krojonych), żółty ser w całości do starcia, 4 jajka, szczypiorek. Pomidory wkładamy do małego garnuszka i podgrzewamy, robimy z nich konfiturę pomidorową, doprawiamy delikatnie solą pieprzem, można dodać ząbek czosnku. Powstałą konfiturą smarujemy kromki chałki, jedna puszka pomidorów starcza na cztery kromki. Na pomidory ścieramy ser i wkładamy chałkę do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Kiedy chałka jest w piekarniku na patelni rozgrzewamy olej (dość dużo), następnie wpijamy jajka i robimy sadzone. Żeby żółtko się ścięło polewamy łyżką gorącym olejem. Gdy jajka są gotowe układamy je na zapieczonej chałce, można udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem. Najlepiej smakuje podane do łóżka w niedzielny poranek, zrobione przez ukochaną osobę ;-)

Komentarze

Popularne posty