Pyszne Niedzielne Śniadanko
Nazwa oficjalna tego śniadania to jajka po Hiszpańsku.
Potrzebujemy:
chałkę, puszkę pomidorów (najlepiej krojonych), żółty ser w całości do starcia, 4 jajka, szczypiorek.
Pomidory wkładamy do małego garnuszka i podgrzewamy, robimy z nich konfiturę pomidorową, doprawiamy delikatnie solą pieprzem, można dodać ząbek czosnku.
Powstałą konfiturą smarujemy kromki chałki, jedna puszka pomidorów starcza na cztery kromki.
Na pomidory ścieramy ser i wkładamy chałkę do piekarnika nagrzanego na 220 stopni.
Kiedy chałka jest w piekarniku na patelni rozgrzewamy olej (dość dużo), następnie wpijamy jajka i robimy sadzone.
Żeby żółtko się ścięło polewamy łyżką gorącym olejem. Gdy jajka są gotowe układamy je na zapieczonej chałce, można udekorować pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Najlepiej smakuje podane do łóżka w niedzielny poranek, zrobione przez ukochaną osobę ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz