Kiełbasa Gotowana z Soczewicą

Czas najwyższy ugotować coś pożywnego...
KIEŁBASA GOTOWANA Z SOCZEWICĄ - składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 8 sztuk kiełbasy myśliwskiej (o długości około 15 cm) 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki rozmarynu posiekanego 800 g pomidorów z puszki 16 pokruszonych jagód jałowca 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 1 suszona papryczka chili 200 ml czerwonego wina 100 g zielonej soczewicy gałązki rozmarynu do dekoracji KIEŁBASA GOTOWANA Z SOCZEWICĄ - sposób przygotowania: Każdy kawałek kiełbasy pokrój na 3 mniejsze. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż przez 5-10 minut, by z każdej strony dobrze się zarumieniła. Zdejmij z patelni i odłóż. Zmniejsz ogień, wrzuć cebulkę, czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista i miękka, ale się nie zarumieni. Dosyp posiekany rozmaryn, wymieszaj, a następnie dodaj pomidory i duś na bardzo małym ogniu, około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp pokruszone owoce jałowca i gałkę muszkatołową, dodaj liść laurowy i chili. Wlej wino i 400 ml wody. Zagotuj, po czym dodaj soczewicę i usmażone kiełbaski. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i trzymaj na małym ogniu około 40 minut, aż do chwili, gdy soczewica będzie miękka. W tym czasie kilka razy zamieszaj. Przed podaniem usuń liść laurowy, chili i udekoruj świeżym rozmarynem.

Komentarze

Popularne posty