Focaccia - czyli włoskie pieczywko

Od pewnego czasu piekę sama chleb. Są to różne przepisy. Tu usłyszane, tam przeczytane. Zacznę powoli systematyzować i zbierać moje codzienne przepisy. Przestanę w końcu przerzucać tony przepisów w poszukiwaniu tego jednego. Pierwsza pod nóż idzie focaccia, czyli włoskie pyszności. Żeby je zrobić potrzebujemy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży piwnych 200 ml wody oliwa z oliwek sól gruboziarnista suszone zioła (opcjonalnie) Przygotuj ciasto: rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej tam rozpuszczone drożdże, dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Energicznie zagniataj ciasto obiema rękami - powinno być dosyć miękkie i odchodzić od ręki. Jeśli jest za twarde, po trochu dodawaj wody, jeśli za miękkie - po trochu mąki. Rozciągaj, składaj ubijaj - musisz je bardzo dokładni wyrobić przez około 10-15 minut. Jak już ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, przełóż do miski delikatnie wysmarowanej oliwą, natnij wierzch nożem na krzyż, przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (trwa to ok. 40-60 min). Po wyrośnięciu ponownie wyrób ciasto przez kilka minut, a następnie rękami uformuj płaski placek. Przenieś go na płaską, dużą blachę wysmarowaną oliwą. Palcami rozpłaszcz ciasto na grubość ok 1 cm. Nie zapomnij zostawić miejsca z boku (ciasto będzie rosło podczas pieczenia). Posmaruj ciasto ok. 4 łyżkami oliwy rozrobionej z odrobiną wody i posyp solą. Palcami zrób w cieście wgniecenia. Odstaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (ok. 240-250 st. C).Możesz dodać swoje ulubione zioła - np. rozmaryn, oregano, majeranek. Ja uwielbiam zioła prowansalskie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut. Efekt pyszne śniadanko jutro rano. Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty