Makaron kokardki z krewetkami i pesto z bazylii

To danie spowodowało, iż krewetki zaczęły częściej gościć na naszym stole.




Na cztery porcje potrzebujemy:

60g listków bazylii
50g orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
130 ml oliwy extra virgin
30g startego parmezanu
250g gotowanych dużych krewetek
500g makaronu farfalle (kokardki)
sól, pieprz do smaku

Zagotuj 5 l wody z 1,5 łyżki drobnej soli w dużym garnku.
Bazylię, pinole i czosnek wrzuć do robota kuchennego.
Skrop oliwą i zmiksuj na jednolitą papkę.
Przełóż ją do dużej miski i wymieszaj z parmezanem.
Przypraw solą, oraz pieprzem, połącz z krewetkami.
Jeśli masz mrożone krewetki wcześniej podsmaż je i podduś krótką chwilę na niewielkiej ilości masła.
Makaron wrzuć do wrzącej wody. Aby był al dente, gotuj go o minutę krócej,
niż podano na opakowaniu, i zawsze bez pokrywki.
Dobrej jakości makaron gotuje się 8, 10 minut.
Tuż przed odcedzeniem makaronu nabierz 4 łyżki wrzącej wody z garnka i wlej do salaterki z pesto.
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż do salaterki z pesto.
Mieszaj wszystko razem przez 30 sekund, aby starannie obtoczyć makaron w sosie.
Podawaj od razu.

Komentarze

Popularne posty