Wieprzowe medaliony w sosie grzybowym - pyszny szybki obiad

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, dlatego jeszcze jeden przepis z jej udziałem.




Składniki na 3 porcje:

500 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych na 9 - 10 grubych plastrów
200 g pieczarek przepołowionych
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml gorącego bulionu z kurczaka
300 ml śmietany 30%
3 łyżki posiekanych listków estragonu
40 g masła
sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkiem do mięsa będą ziemniaki, czyli potrzebujemy jeszcze:

500 g młodych ziemniaków
skórka z jednej cytryny
pęczek szczypiorku, drobno posiekany

Ziemniaki myjemy i nieobrane wrzucamy do dużego rondla, zalewamy wrzącą wodą z czajnika, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy przez 10 minut.
Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż medaliony z polędwicy po 2 minuty z każdej strony. Przed usmażeniem mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, lub ręką.
Usmażone medaliony przełóż na talerz, przykryj folią i odstaw na bok.
Wrzuć pieczarki na patelnię z pieczarkami i podgrzewaj 2 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką.
Włóż z powrotem mięso na patelnię z pieczarkami i polej winem. Pozwól aby win wrzało przez 2 minuty, a potem dodaj bulion i śmietanę.
Wymieszaj z estragonem i podgrzewaj przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Odcedź ziemniaki, wrzuć z powrotem do tego samego garnka i wymieszaj z masłem, skórką cytryny i posiekanym szczypiorkiem.
Delikatnie posól i popieprz.

Ułóż medaliony na talerzach, polej sosem grzybowym i podawaj od razu z ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty